Massagepistol som arbetsmiljöinsats

Vi på Loudagency värnar om vår personal och ser alltid till att ligga så långt fram som möjligt när det kommer till friskvård. Vi har nyligen investerat i massagepistoler till våra medarbetare på kontoret som du både kan ha på kontoret och hemma. Allt för att förebygga ohälsa och stress i såväl arbetslivet som privatlivet. Vår verksamhet är helt beroende av våra anställda och därför vill vi värna om dem. Samtidigt finns det stora möjlighet även för våra kunder att anamma detta koncept då det var otroligt populärt bland våra anställda. Och därmed vill vi dela med oss av våra erfarenheter när det kommer till massagepistoler och dess vetenskapliga effekter av att förebygga stress och ohälsa.

Frågor som vi besvarar i denna artikel

Vad är en massagepistol?

Vad ger en massagepistol för effekter?

Varför skall ett företag ha massagepistol?

Hur använder man en massagepistol?

Vad säger forskningen om massagepistoler?

Vad kostar en massagepistol?

Massagepistol som arbetsmiljöinsats

Sammanfattning

Vad är en massagepistol?

En massagepistol är en form av verktyg som används för att kunna utföra en djupgående och kraftfull massage helt på egen hand. Du behöver alltså ingen massör som är utbildad utan du kan använda den helt på egen hand och massera samtliga av kroppens muskler för att öka blodgenomströmningen. En massagepistol använder sig av en så kallad ”vibrationsmassage” som är precis som det låter, den skapar vibrationer i musklerna som i sin tur ökar på blodgenomströmningen i musklerna, stimulerar bindväven och frigör triggerpunkter likt en vanlig klassisk svensk massage. När du använder dig av en massagepistol så har du alltså möjligheten att uppnå samma resultat som en massör gör fast helt på egen hand. Genom att ge våra anställda en massagepistol så kan de få regelbunden massage på daglig basis vilket har enorma hälsofördelar.

Vad ger en massagepistol för effekter?

En massagepistol ger många olika hälsofördelar och vi tänkte ta upp några av dem här:

 • Läkande
 • Hälsosam
 • Stressreducerande
 • Minskad spänning
 • Ökad blodgenomströmning
 • Förebygger trötta och stela muskler/leder
 • Skapar må bra hormoner (så som dopamin, noradrenalin, oxytocin m.m.)
 • Mjukar upp din kropp
 • Minskar depression
 • Förbättrad rörlighet
 • Effektiv uppvärmning
 • Ökad återhämtning

Som du snabbt inser så finns det otroligt många hälsofördelar med en massagepistol, det bästa är att de kostar inte speciellt mycket att köpa, vilket gör att många företag skulle kunna ha en stor fördel av att ge sina anställda en massagepistol om än inte ha några stycken på kontoret som de kan dela på. Att få massage av en massör kan kosta väldigt mycket och alla företag har inte råd med detta, en massagepistol däremot är intjänad på endast någon till några få massagetillfällen. En liten kostnad till de hälsofördelar som den kan ge.

Varför skall ett företag ha massagepistol?

Med alla de hälsofördelarna som en massagepistol ger så finns det stora möjligheter hos ett företag att investera i massagepistoler. En massagepistol kostar normalt mellan 1000 – 4000 kr och det är inga stora pengar om det kan förebygga sjukdomar och skapa en välmående personal. Ser man det så kommer de spenderade pengarna snabbt vara intjänade av företaget. Psykosociala förhållanden på många företag är idag väldigt dåliga och det kan enkelt vara en insats från företagsledningen för att förebygga detta och arbetat aktivt emot det. Varken företaget eller personalen mår bra av att de anställda mår dåligt eller inte tar hand om sin kropp framförallt om du har ett stillasittande arbete men även ett aktivt arbete där massagepistolen kan påskynda återhämtningen.

Vi är otroligt tacksamma att vi investerade i massagepistoler och likaså är vår personal.

Hur använder man en massagepistol?

Så om du har tagit beslutet att skaffa en massagepistol hur använder man den?

Det är otroligt enkelt att använda sig av en massagepistol och de allra flesta verkar komma med en manual för vart och när du kan massera dina muskler samt hur länge.

Börja alltid med att sätta på din massagepistol på lägsta nivån och arbeta på muskelvävnaden det vill säga allt som är mjukt på kroppen förutom magen. Viktigt är att du inte masserar skelettet eller lederna med den utan den är till för muskelvävnaden. Det finns tydliga instruktionsvideor på Youtube där du kan se hur du skall använda den, klicka här för att komma till en bra instruktionsvideo. Det är alltid en fördel om man har grundläggande kunskap inom anatomi, så låna gärna en bok eller köp en massagebok som instruerar vart du skall massera och vart musklerna sitter om du känner dig osäker. Du behöver bara mångt och mycket kolla på bilder för att förstå vart du skall massera och hur du gör, det är väldigt enkelt så det är inget som du behöver oroa dig för.

Vad säger forskningen om massagepistoler?

Då massagepistoler är relativt nytt på marknaden så finns det inte så mycket forskning kring massagepistolen. Dock så har en massagepistol samma effekt som en vanlig massage och därmed kan vi fördelaktigt se vad forskningen säger om massage.

 • Stressreducerande
 • Ångestlindrande
 • Muskelavslappnande
 • Motverkar kronisk spänningshuvudvärk
 • Ihållande effekter mot kronisk spänningshuvudvärk
 • Bra mot migrän och sömnstörningar
 • Depressionslindrande
 • Minskar käkledsbesvär
 • Stärker immunförsvar och ökar välmående
 • Effektiv mot träningsvärk
 • Ökar koncentrationsförmågan

Våra källor hittar du längst ner i artikeln där du kan läsa mer om de extra forskningsrönen.

Vad kostar en massagepistol?

En massagepistol kostar från några hundralappar till flera tusen kronor men vill man ha en riktig bra massagepistol så hamnar man runt 3000 – 4000 kr vilket motsvarar 3 – 4 helkroppsmassage hos en massör. Ser man det så är det inte speciellt mycket pengar då en massagepistol kommer att hålla i flera år framöver och kan ge massage varje dag.

Massagepistol som arbetsmiljöinsats

Att använda sig av massagepistoler på en arbetsplats kan främja arbetsmiljön och den individuella hälsan hos företagets anställda till en relativt låg kostnad. Om de ens ger hälften av alla de hälsofördelarna som massage ger kan de påverka företagets sjukantal avsevärt både vad avser fysiska skador och psykisk ohälsa.

Sammanfattning:

Vi på Loudagancy har köpt in massagepistoler till våra anställda och är väldigt nöjda med detta. Det hjälper oss att öka den psykosociala arbetsmiljön och förebygga ohälsa på arbetsplatsen samtidigt som det är väldigt uppskattat av våra anställda.

En massagepistol är ett effektivt verktyg för att stimulera musklerna och öka blodcirkulationen samtidigt som det har en rad hälsofördelar i enlighet med forskningen.

En massagepistol är inte speciellt dyr och du får en riktigt bra massagepistol mellan 3000 – 4000kr vilket är snabbt intjänat.

Att använda sig av en massagepistol som arbetsmiljöinsats kan främja både den individuella hälsan och företagets arbetsmiljö.

Källor:

Koncentrationsförmåga: Int J Neurosci. 1996 Sep;86(3-4):197-205

Träningsvärk: Br J Sports Med 2003 Feb;37(1):72-5

Stärker immunförsvaret och ökar välmående: Int J Neurosci. 2005 Apr;115(4):495-510

Stressreducerande: Intern. J. Neuroscience, 115:1397?1413, 2005

Minskar käkledsbesvär: Rev Stomatol Chir Maxillofac. 2009 Apr;110(2):77-80. Epub 2009 Jan 21

Minskad depression: Int J Neurosci. 2001, 106 (3-4) :131-45

Migrän och sömnstörningar: Annual Behavior and Medicine, 32, 50-9, International Journal of Neuroscience, 96, 1-11

Kronisk spänningshuvudvärk: Acupunct Electrother Res. 1990, 15 (2) :159-62, Am J Public Health. 2002 October; 92(10): 1657–1661

Muskelavslappning: October 2010, 16(10): 1079-1088. doi:10.1089/acm.2009.0634

Ångestreducerande: J Clin Psychiatry. 2016 Jul;77(7):e883-91. doi: 10.4088/JCP.15m10151